Wat te zien en doen in en rondom Playa del Carmen

Er zijn zoveel mooie dingen om te doen in en rond Playa del Carmen dat een keuze maken lastig is. Dit zijn een paar van de meest leuke bezienswaardigheden en attracties in Playa del Carmen.

Bezoek Chichen Itza

Piramide in Chichen Itza, Mexico

Chichen Itza is een van de zeven wereld wonderen en een bijzondere mooie plek om te bezoeken. Dit grote Maya complex bevindt zich diep in de jungle in het noorden van Yucatan, dichtbij Vallodoli. Er gaan veel tours naar toe of je kunt zelf met een huurauto gaan. De weg ernaartoe is prima te doen via de tolweg.

Hier vind je onder andere de beroemde Kukulcán piramide. Het is niet precies bekend hoe oud de stad is, maar volgens een legende is de stad in 987 gesticht. Maar de geschiedenis gaat zelfs helemaal terug naar 500 voor Christus toen het nog een kleinde nederzetting was. Tussen 1000 en 1500 na Christus was het de belangrijkste metropool. Je kunt je hier een paar uur vermaken met de vele bouwwerken die nog goed bewaard zijn gebleven.

Cozumel eiland

Wit zandstrand en palmbomen in Cozumel, Mexico

Pak de veerboot naar het nabij gelegen eiland Cozumel. Vanuit de haven ben je ongeveer 45 minuten onderweg en dit kost slechts 8 dollar (ongeveer 7 euro). Hier vind je zo'n beetje het meest blauwe water in dit deel van Mexico. Op Cozumel kun je van alles doen. Pak een fiets, ga duiken en snorkelen of geniet van de prachtige stranden.

Het mooiste strand is die van Playa Palancar. Een kilometer lang wit zandstrand met turqoise water, een authentieke bar en genoeg parasols voor de nodige verkoeling.

Onderwater bar

Wil je echt iets bijzonders meemaken dan raden we de Clear Lounge Underwater Oxygen Bar aan. Dit is een bar onder water. Je hebt een speciale duikhelm op die je voorziet van zuivere lucht met een aroma naar keuze. Je kunt onderwater jenga spelen, schieten met water bubbels en zoals bij een bar hoort heb je een drankje.

Veerboot en vliegtuig

Er zijn twee veerdiensten met dagelijks vertrek. Koop je ticket online, dat is namelijk goedkoper.

Je kunt ook met het vliegtuig. Deze vliegt vanaf Cancun en kost tot wel 175 euro voor een retourticket.

Strand van Punta Esmeralda

Cenote en strand van Punta Esmeralda in Playa del Carmen, Mexico

Een nog onontdekt strand is die van Punta Esmeralda. Hier geen grote strand clubs, maar een kleine cenote van een meter diep en een rustig en niet zo commercieel strand. Het water uit de cenote (waar je ook in mag zwemmen) bubbelt omhoog en stroomt zo de zee in. De lokale bevolking gaat hier graag naar toe in de avond en het weekend.

Je kunt met de taxi vanuit het centrum gaan of een wandeling maken van 30-40 minuten. Als je vanuit het centrum komt ligt Punta Esmeralda iets verder dan de ligbedden op het strand van Paradisus Hotel. Ga je met de taxi dan kun je je laten afzetten bij de ingang van het Paradisus Hotel en moet je 300 meter lopen. Of vraag om door te rijden naar de publieke toegang tot het strand. Vanaf hier moet je ongeveer 5 minuten lopen.

Xplor, Xcaret en Xel-Ha

Laguna van Xcaret in Playa del Carmen, Mexico

Dit zijn allemaal namen van natuurlijke waterpretparken in Playa del Carmen. Xplor is het park waar je heen gaat als je van avontuur houdt, zoals ziplinen, raften of grotten onderzoeken. Dit park is all inclusive. In Xcaret vind je van alles wat met zwemmen en water te maken heeft. Dit eco-park wordt ook wel Disneyland in Yucatan stijl genoemd. Ook een groot waterpark is Xel-Ha. Hier kun je zwemmen en snorkelen in een natuurlijke lagoon tussen de tropische vissen, dolfijnen en schildpadden.

Coco Bongo

Coco Bongo in Cancun, Mexico

Hou je van uitgaan, dan zit je in de Coco Bongo in Cancun goed. Het is niet goedkoop (je betaalt $80 dollar voor een ticket), maar je krijgt hier wel wat voor terug: drankjes, een spectaculaire show met verschillende acts en een nacht die je niet snel vergeet.

Zwemmen in een cenote

Ik-Kil Cenote in Chichén Itzá, Mexico

Als je een local vraagt wat je moet doen in Playa del Carmen dan zul je geheid als antwoord krijgen: ga naar een cenote. Een cenote is eigenlijk een groot gat, gevuld met superhelder en schoon water. Cenotes zijn verbonden met ondergrondse rivieren. Er zijn duizenden cenotes in het Yucatan gebied en de ene is nog mooier dan de andere. Als je een duikbrevet hebt mag je in sommige cenotes ook duiken.

Ontdek de grotten bij Rio Secreto

Een paar minuten buiten Playa del Carmen liggen vijf waanzinnige grotten met ondergrondse rivieren en bronnen. Je hebt geen wetsuit nodig en via een kleine groep met gids ga je deze grotten ontdekken. Je kunt hier zelfs zwemmen in een pikzwarte grot. Durf jij het aan?